Sprawozdanie z VII Festiwalu Piosenki „Śpiewająca Jedynka”

Sprawozdanie z VII Festiwalu Piosenki „Śpiewająca Jedynka”, który odbył się 7 czerwca 2013 roku w Gimnazjum nr 1 im. ks. Stanisława Konarskiego w Lublinie

7 czerwca 2013 roku odbył się w Gimnazjum nr 1 w Lublinie VII Festiwal Piosenki  „Śpiewająca Jedynka”.  W tej edycji festiwalu po raz kolejny zastosowano podział na dwie grupy wiekowe: uczniowie klas V, VI szkół podstawowych oraz uczniowie Gimnazjum nr 1. Sposób realizacji konkursu umożliwił uczniom wykazanie się kreatywnością, umiejętnością pracy w grupie oraz pozwolił na zaprezentowanie ich zdolności muzycznych, plastycznych, aktorskich.

Poprzez organizację festiwalu chcieliśmy również zwrócić uwagę naszych uczniów na różnorodność kulturową Europy, jej wielojęzyczność oraz zachęcić ich do uczenia się języków obcych w celu lepszego radzenia sobie we współczesnym świecie.

Koncert festiwalowy miał charakter charytatywny. Zebrane słodycze i artykuły papiernicze przeznaczone zostaną dla uczniów naszej szkoły znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej oraz dla dzieci z Domu Samotnej Matki.

Organizatorzy festiwalu:

Bożena Szypuła – nauczyciel języka angielskiego

Izabela Abramczuk – nauczyciel języka hiszpańskiego

Katarzyna Kamińska – nauczyciel języka niemieckiego

Agnieszka Pawelec – nauczyciel języka angielskiego

Mikołaj Giszczak – nauczyciel muzyki

W ramach festiwalu uczniowie zaprezentowali 13 utworów. Jury w składzie: p. dyr. Izabella Maciejewska, p. Alicja Grzeszczyk – nauczyciel muzyki SP6, dyrygent chóru Kasjopea, p. Agnieszka Pawelec –   nauczyciel języka angielskiego oraz p. Mikołaj Giszczak – nauczyciel muzyki oceniało występujących, biorąc pod uwagę oryginalność wykonania, kreatywność oraz poprawność językową prezentowanych utworów. Po burzliwych naradach jury wyłoniło najlepsze prezentacje:

SZKOŁY PODSTAWOWE

I MIEJSCE: Maryla Hałabis SP2, „Stay” Rihanna

II MIEJSCE: Natalia Niderla SP2, „Chasing Pavements” Adele

III MIEJSCE: Magdalena Banasiak Katarzyna Banasiak SP40, „Nie ważno”  piosenka z musicalu                    Metro

WYRÓŻNIENIE: Laura Bogusz – kl. 5b, SP30, „Thank you very much” Margaret

GIMNAZJUM NR 1

I MIEJSCE:    Magdalena Hotała kl. 3d, Agata Kowalczyk kl. 3c, „Empty walls”  Serj Tankian

II MIEJSCE: Agata Koszowska, Emilia Iracka kl. 3f, „Je veux” ZAZ

III MIEJSCE: Aleksandra Czerwińska kl. 2b, „Milord” Edith Piaf

Laureaci festiwalu otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez wydawnictwa Pearson oraz Nowa Era.

Za przygotowanie scenografii odpowiedzialna była grupa uczniów pod opieką nauczycielki plastyki p. Luizy Wilczkiewicz. Nad obsługą techniczną imprezy czuwał p. Mikołaj Giszczak. Festiwal poprowadziły uczennice klasy 3d Magdalena Grzechnik, Agata Jęczmionka według scenariusza przygotowanego pod opieką p. B. Szypuły.

Może Ci się również spodoba